Nadi eerste bezoek - Reisverslag uit Nadi, Fiji van Max Watti - WaarBenJij.nu Nadi eerste bezoek - Reisverslag uit Nadi, Fiji van Max Watti - WaarBenJij.nu

Nadi eerste bezoek

Door: mwatti

Blijf op de hoogte en volg Max

21 Maart 2011 | Fiji, Nadi

Fiji - Nadi de eerste keer.

Fiji.
Fiji is een van de eilanden wat een onderdeel is van de aanleiding van mijn wereldreis.
Vanaf De Molukken, Irian Jaya/Papua Nieuw Guinea, Salomons Eilanden, Bismarck Eilanden, Vanuatu tot en met Fiji behoren tot Melanesië. Hierna is ook de datum grens. Vanaf Tonga, Samoa, Cook eilanden, Tahiti tot en met Paas eilanden is het Polynesië. Daar wil ik al heel lang naar toe, sinds ik het boek heb gelezen over Melanesië in mijn middelbare school periode. En later lees ik over Tahiti en Paul Gaugain. Ik heb nu de gelegenheid om het te zien. Fiji is aangewakkerd door mijn vriend Boedje, in onze zeemanstijd is hij een paar keer op Fiji Suva geweest. Maar eerlijk is eerlijk Melanesië en Polynesië ben ik op het idee gebracht door Ellen, ondanks mijn lange wens heb ik niet die link gelegd om het na Indonesië te doen.

Woensdag 7 maart.
Zie het laatste deel van mijn vorig reis verslag. Wat het verschil maakt met de Molukken is de geur. Als je uit het vliegtuig stapt dan ruikt je het al. Hhmmm…..De geur van de kruiden, de rook vanuit de dorpen (de kampongs) mensen die daar geweest zijn weten wat ik bedoel. Ik heb me laten vertellen dat je het zelfde hebt als je op Paramaribo land.
In Fiji zitten we in de stad Nadi dit is aan de westkust van Fiji. De hoofdstad Suva zit aan oostkust. Van Nadi naar Suva is 220 km en 3 uur met de auto. Een twee baans weg met vele bochten geheel langs de kust. Het binnenland is alleen maar steile bergen en geen wegen er door heen onmogelijk aan te leggen tenzij men er een gigantisch tunnel er doorheen boort. Met Village (op z’n Engels uitspreken) bedoelen ze hier een gemeenschap van Fiji bewoners, met een school, kerk, gemeenschaps huis, een Chief met een Chief woning, een groot terrein gemaakt voor activiteiten en ontvangsten. En een grote trom (de Lali) midden in het dorp om de bewoners op te roepen voor een bijeenkomst oid. Elk ritme heeft een eigen betekenis. Er zijn 30 Villages op Fiji. Elk dorp heeft een Chief en er is ook een Chief per Provincie. Er zijn 30 provincies op Fiji. Buiten de Village hebben de bewoners een eigen stuk grond voor elke stam (tribe) waar ze vele producten verbouwen. De meeste Fijianen behoren tot de Methodisten kerk. Dit is de grootste kerk genootschap op Fiji. Verder heb je nog de Katholieke kerk en een kleine andere kerk waar ik de naam niet meer weet.
Er is ook een grote gemeenschap van mensen uit India. Dit betreft zowel Hindoes met hun eigen Hindoe tempel en Moslims met hun eigen Moskee.

We verblijven in Nadi in Blue Water Lodge een leuk klein hostel even buiten Nadi maar behoort nog tot Nadi. Een Lodge met 8 kamers waarvan 2 Dorms met elk 4 bedden. Ze hebben een klein zwembad en een klein restaurant waar ook veel mensen uit de andere hostels komen. Er is in de buurt nog een restaurant er komen hier bezoekers die geen zin hebben om te koken. Er is een kleine kaart met 6 heerlijke menu’s van vis en vlees en niet zo prijzig.
We hebben vanavond in de hostel gegeten omdat we voor dat bedrag niet gaan en kunnen koken, maar vooral omdat we lekker relax willen genieten.
De avond is verder nog gezellig met een aantal hotel gasten en medewerkers geborreld en na gepraat over de dag en de kennismaking met Fiji. Tevens met de Hostel eigenaresse de tocht en de resorts doorgenomen die we willen bezoeken. Tevens gelijk geboekt.

Donderdag 8 maart.
Vandaag hebben we eerst de Laptop naar de reparateur gebracht. Om een kosten opgave te hebben als het gerepareerd wordt, te weten hoeveel dagen de reparatie duurt voordat het gerepareerd wordt. Langer dan 15 dagen is niet mogelijk omdat ik dan al uit Fiji ben. Bij aankomst bij de reparateur vertel ik de reparateur dat ik allerlei gekleurde strepen krijg die van boven naar beneden over her scherm beweegt. Ik weet niet wat het is. Ik zet de laptop aan om te laten zien wat het probleem is van de afgelopen week. De monteur zit er even aan. Maar…Wat krijgen we nou???!!!…….. he??…he!!... je raadt het al. De laptop doet het gewoon. Krijg de …??!!**^^//…. Elke dag zet ik het aan en doet die het niet. Nou zit die bij de PC dokter en wordt het bang voor de reparatie. Het werkt gewoon weer. De monteur kan ook niet zeggen waar het aan ligt. Ik ben wel blij dat het weer werkt maar de oorzaak weet ik niet en het kan mogelijk weer gebeuren. Doordat het qua tijd meevalt besluiten we om wat van Nadi te zien. Na enig onderhandelen met de chauffeur hebben we een prijs. We gaan de bergen in om Nadi geheel van boven te zien, daarna naar de orchidee tuin met vele soorten orchideeën. Vervolgens naar de Hot Springs, en dan naar De Marina van Nadi en naar Nadi stad.
De bergroute is erg zwaar omdat het over een onverharde weg gaat. Men weet nog niet wanneer het geasfalteerd wordt. Onderweg komen we nog een boer tegen geheel met zijn kapmes (Selekava), zijn parang. Net de Molukken. De orchideeën zijn erg mooi vooral de verschillende soorten orchideeën, die zij in een zo natuurlijk mogelijk omgeving hebben neergezet. Veel wandelpaden en een leuk waterpartij die het geheel completeert. Een bezoek aan de Hot Spring is niet doorgegaan wegens een overstroming van de rivier. De weg is geblokkeerd en we kunnen nergens heen dan alleen maar terugkeren. Op naar de Marina. De Marina is klein met een aantal schepen. De echte grote haven is Denarau met al die grote cruise schepen die ook het transport verzorgd tussen de eilanden van zowel personen als vracht. De overtocht is erg prijzig. We hebben in het restaurant van de Marina onze late lunch genomen. Onderweg komen we krabverkopers tegen. Zij verkopen levende kleine krabjes als een ketting aan elkaar vastgemaakt.
Aan het eind hebben we een Fiji Village bezocht. Ze noemen het dorp “the first landing”. Hier zijn 3500 jaar geleden de eerste bewoners uit Afrika hier geland. In deze Village hebben ze heel veel oude gewoontes en rituelen vanuit de oudheid/ bewaard. Het is hun eigen geschiedenis. Heel interessant.
In deze Methodisten kerk zitten de mannen rechts en de vrouwen links. Gasten/ toeristen mogen gemengd zitten. De schouders en benen boven de knie moeten bedekt zijn. De chief heeft een eigen stoel en tafel.
Op de terugweg gaan we nog Nadi stad in om te zien hoe groot het is, wat er allemaal te koop is etc. Nadi stad heeft 4 grote- en nog 2 kleine winkelstraten. Een High School en een College. Aan het eind van de hoofdstraat staat een grote prachtige Hindu tempel versierd in allerlei kleuren. Nadi stad is, volgens mijn inschatting, wat kleiner dan Osdorp in Amsterdam qua grootte. Fatima, mijn oud collega, moet me maar corrigeren als ik het verkeert heb. Het inwoners aantal van Nadi is 310.000 en van heel Fiji is dit nog net geen 900.000 inwoners. Dus heel Fiji totaal heeft ongeveer zo veel inwoners als Amsterdam.

Vrijdag 9 maart.
We gaan eerst naar Nadi stad om een dongel te kopen om overal en mn op de eilanden te kunnen internetten. We weten nog niet of er overal bereik is.
We gaan vandaag de bergen in en bezoeken de Tavuni Hill Fort. Het is een uur rijden. Er is een klein informatie centrum waar de geschiedenis van het fort is beschreven. Het Fort is nu maar een terrein hoog boven op een berg zonder woningen meer slechts alleen de markeringen waar vroeger de woningen hebben gestaan. Het is in 1875 verlaten na te zijn veroverd door Engelse troepen en vernietigd om nooit meer te worden opgebouwd. We worden daar rond geleid door een rechtstreekse afstammeling (5 generaties terug) van de Chief van het fort.
We lunchen in het dorp Sangitoka aan de Sangitoka rivier en zijn per auto door het dorp gereden daar valt het ons op dat er hier veel Indiërs wonen in dit deel van Fiji. Veel winkels en restaurants zijn bemenst door Indiërs. En er is een grote Hindoe tempel en een groot Moskee. Onze chauffeur weet de geschiedenis niet waarom dit zo is ontstaan. Navraag levert ook geen verdere informatie op.
Aan het eind van de dag rijden we naar Natadola Beach. Een mooi zandstrand tot 3 jaar geleden zijn er twee resorts. Nu heeft Hotel Intercontinental er een gigantisch groot hotel met vele bungalows en een groot conferentie centrum gebouwd. Het heeft de weg geblokkeerd en de strand bezoekers moeten nu flink omrijden om naar het strand te gaan. Ook de vakantiegangers voor de twee resorts moeten omrijden. Hotel Intercontinental heeft de grond niet kunnen kopen maar mag het leasen voor 30 jaar en moet maandelijks een bedrag afstaan aan de Village, de eigenaar, naast de rivier.
Het diner hebben we weer in de hostel. Dat is ons goed bevallen. Voor het diner drinken we met de Fiji medewerkers gezellig voor het eerst Cava. Dat is de gemalen wortel van de Peper plant die gemengd met water eruit wordt gefilterd. Je moet het in één keer opdrinken. Erg bitter. “keep smiling” zeggen ze erbij. In de avond valt er een flinke regenbui die ruim een uur heeft geduurd.
We hebben onze koffers die avond her verdeeld in twee kleine rugzakken en één kleine cabin koffer om de Island Hopping te doen. De twee grote koffers laten we achter. We komen hier weer terug. We hebben 3 eilanden geboekt en verblijven daar 3 nachten per eiland. Dit is rustiger dan 9 dagen 9 eilanden elk voor 1 nacht. Los nog dat elk bezoek aan een ander eiland weer een overtocht kost die erg prijzig is. Morgen vroeg op, de gratis pendelbus naar Denarau haven vertrekt om 07.15 uur om de hoek, 30 meter verderop.

• 30 Mei 2011 - 12:00

Soscha:

Lieve Papa Tua!

Zoooooooo mooi en prachtig zoals u Fiji omschrijft!!!
    Wel een gedoe he met uw laptop en verbinding krijgen...bijna onmogelijk!!!
    Het is daar echt ontzettend prachtig en ik zou daar graag heen willen..!
    Papa vertelde ook al dat het prachtig schoon is en zeker de moeite waard om de eilanden te bezoeken! Natuur is daar ongerept en is prachtig groen, net als de kleurige bloemen en heerlijke vruchten!!!

VEEL LIEFS
    DIKKE CIUMXXX